- Ви тут:
- Головна
- ⚘ Кімнатні рослини. Сторінка 5
- Панданус
Панданус – кімнатна пальма, догляд та розмноження
Зміст
Панданус або пандан (Pandanus) являє собою численний рід дводомних пальмових дерев або чагарників. Батьківщина пандануса – це тропіки й субтропіки Старого Світу, а саме численні острови Полінезії та Мікронезії, Азія, Африка.
Виростає культура в гірській місцевості, на схилах вулканів, у прибережних районах, безплідних коралових атолах і здатна витримати посуху, сильний вітер і сольові бризки.
У кімнатному квітникарстві екзотична гвинтова пальма панданус завоювала популярність завдяки своєму ефектному листю. Але для жителів тихоокеанських островів, Індії та Мадагаскару – це, в першу чергу, їстівна і корисна для здоров'я рослина. Її значення в кулінарії та медицині поступається лише кокосовому горіху.
Опис пандануса
У природі рослина, в залежності від видового розмаїття, може розвиватися у вигляді куща або дерева. Висота також залежить від конкретного представника роду - зустрічаються невеликі кущі висотою не менше 1 м і справжні 20-метрові велетні.
Однак навіть у самих сприятливих домашніх умовах при правильному догляді, пандан рідко досягає великих розмірів, і максимальна висота квітки зберігається на рівні двох метрів.
Пандан живе близько 30 років, але росте досить повільно. Значних розмірів досягає тільки після 15 років вирощування.
Листя пандануса довге, мечоподібне, вигнуте, у більшості видів з гострими зубчастими краями, які можуть поранити. Листя розташоване по спіралі, через що пандан отримав назву «гвинтова пальма».
Стовбур може бути гладким, грубим або бородавчастим. У міру зростання його нижня частина оголюється внаслідок природного відмирання листя.
У багатьох видів пандануса коріння повітряне, що вростає в ґрунт. Починає розвиватися в молодому віці та з часом грубішає, стає потужними опорами. У дорослих пальм нижня частина стовбура поступово відмирає, а дерево утримують тільки ходульні корені.
Вони захищають рослину від води в сезонно затоплюваних районах, служать опорою, допомагаючи підтримувати його в піщаному ґрунті, на крутих схилах і під час плодоношення важких фруктів.
Рослини дводомні, тобто чоловічі й жіночі квіти утворюються на різних деревах. Жіночі квітки мають форму довгого конуса з численних кремових квіточок, які оточують кілька приквітків, в той час як чоловічі квіти невеликі, зібрані в волотисте суцвіття.
Плоди складаються з багатьох деревних сегментів, деякі з них округлі, приблизно 25 см в поперечнику, інші подовжені й вузькі, розташовані на пагонах вертикально. У міру дозрівання фрукти можуть залишатися на дереві довгий час, після чого падають на землю.
На жаль, досягти цвітіння і плодоношення кімнатного пандануса майже неможливо. Навіть якщо рослина зацвіте, то дочекатися дозрівання насіння навряд чи не вдасться.
Види пандануса
З численних 700 видів тільки деякі культивуються як кімнатні рослини, а їх сортові форми відрізняються від рослин природного середовища проживання.
Кімнатні пандануси - це невисокі, компактні чагарники, часто зі строкатим забарвленням листя і з гладкими краями листяної пластини. У догляді невибагливі, стійкі до хвороб і легко розмножуються.
Найвідомішим кімнатним видом є панданус Вейча (Pandanus veitchi). Листя довге, росте спірально навколо жорсткого стебла і досягає з часом довжини близько 1 м. Вони зазвичай зелені, але невисока сортова серія Pandanus Variegated радує білими та золотистими смугами. Максимальна висота 1,5 метра.
Панданус Сандери (Pandanus sanderi/baptistii) родом з Індонезії. Листя має ширину 5-6 см і довжину 80 см. Молоді листочки часто світлі, з білими або червоними зубчиками по краях. У дорослих екземплярів характерні жовті смуги уздовж всієї листяної пластини. У селекції можна зустріти карликові сорти серії Variegated.
Пандан корисний (Pandanus utilis) з Мадагаскару. Листя зелене з синьо-сірим покриттям з червонуватим краєм. Довжина листя в природі досягає 150 см. Не утворює бічних пагонів.
У культурі популярністю користується компактна форма із золотистим варієгатним листям.
Особливості догляду за панданусом
Освітлення і температура
Гвинтова пальма панданус любить яскраве сонячне світло протягом усього року, однак, з кінця весни й до початку вересня рослину слід оберігати від впливу прямих променів.
Взимку тропічному екзоту знадобиться додаткове освітлення фітолампами протягом 6-8 годин, вплив світла має бути рівномірним з усіх боків, тому періодично повертайте горщик з квіткою.
Як і всі пальми, пандани люблять тепло. У весняно-літній період оптимальна температура вирощування становить 20 - 25 °C. Допускається також тимчасове підвищення до 30 °C, але це межа можливості пальми. Щоб зменшити наслідки сильної спеки забезпечте щоденний полив вашому зеленому вихованцеві.
Взимку комфортна температура в межах 19-20 °C, але не нижче 15 °C, тому що холодні умови можуть викликати загибель дерева. Негативно впливають на здоров'я рослини протяги й температурні перепади.
Квітка панданус - полив і вологість
Коренева система пальми здатна витримати короткочасну посуху і затоплення, але зловживати цими властивостями не варто. Як і для багатьох рослин, періодичність поливу залежить від температури в приміщенні.
З настанням літа зрошуйте рясно, зливаючи надлишки води з піддона. Між поливами ґрунт обов'язково повинний трохи просохнути. З настанням осені та взимку зрошення проводять рідше. Величезне значення має якість води і її температура. Поливати необхідно м'якою та обов'язково теплою водою.
У догляд за панданом в домашніх умовах входить утримування вологості повітря на рівні 60%, але розпорошувати воду на листя не рекомендується, тому що, потрапляючи в листяні пазухи, волога часто провокує розвиток грибкових захворювань.
Розпилюйте воду недалеко від рослини або встановіть поруч з горщиком місткість, наповнену водою і керамзитом. Періодично протирайте листяні пластини від пилу вологою тканиною.
Домашні пандани нечасто можна побачити з повітряним корінням, але якщо у вашого зеленого вихованця воно утворилося, то бажано його вкривати вологим мохом для стимуляції подальшого зростання.
Підгодівля
У вегетаційний період з початку весни використовують збалансовані мінеральні підгодівлі для декоративно-листяних культур, але для варієгатних форм застосовуйте добрива для квітучих рослин, тому що підвищена кількість азоту призводить до зменшення яскравого забарвлення листя. Періодичність підгодівлі - раз у 2 тижні.
Внесення добрив закінчують в серпні, тому що вже у вересні у домашньої квітки пандануса починається період спокою, який триває до січня.
Правила пересадки
Екземпляри, які не досягли 5-річного віку, пересаджують раз у 1-2 роки. Більш дорослі пальми з великою кореневою системою вимагають пересадки раз в 3 роки. Процедуру проводять дуже обережно, методом перевалки, щоб не пошкодити тендітні й чутливі корені.
Для дорослих панданів горщик вибирайте глибокий і широкий, щоб забезпечити достатньо місця для розвитку і вкорінення повітряних коренів. Обов'язковим є дренажний шар з дрібного щебеню або керамзиту.
Кращим субстратом для вирощування пандануса в домашніх умовах є суміш, що призначена для всіх видів пальм з додаванням невеликої кількості піску або перліту.
Розмноження пандануса
В домашніх умовах панданус розмножується дочірніми листяними розетками. Листяні відростки розвиваються ближче до основи дорослої материнської рослини й в листяних пазухах.
Щоб розетки змогли легко вкоренитися, відокремлювати їх рекомендується після досягнення довжини 20 см, коли повітряні корені досить розвинені. Зручніше проводити процедуру під час пересадки.
Зрізи обох рослин присипають корицею або товченим деревним вугіллям. Потім розетки переносять в затінене місце на добу, щоб зрізи підсохли. Висаджують в суміш з піску і ґрунту (2:1) так, щоб коренева шийка залишалася на рівні ґрунту. Зверху навколо саджанця насипають шар перліту.
На дні горщика також необхідний дренажний шар.
Мушмула японська – догляд в домашніх умовах та вирощування з кісточки
Землю зволожують за допомогою спрею і накривають саджанець прозорим поліетиленовим пакетом, який створює тепличні умови. Слідкуйте за вологістю і періодично провітрюйте тепличку.
Вкорінення займає приблизно 4-6 тижнів. Після початку нового росту рослини пересаджують методом перевалки в родючий ґрунт.
Якщо в отриманого відростка коріння відсутнє, то добре працює метод вкорінення в теплій воді, якій не дають застоюватися. Після утворення коренів саджанці пересаджують в горщики.
Проблеми у догляді
Чому жовтіє панданус? Пожовтіння й опадання нижнього листя - природний процес розвитку пальми. Але якщо жовтіти починає вся рослина, то це в більшості випадків вказує на проблеми в догляді за панданусом.
Залишок води в горщику створює умови, що викликають розвиток гнилі кореневої системи. Пальма в'яне і сохне. Необхідна пересадка в новий субстрат з обробкою всієї рослини фунгіцидним препаратом.
Пожовтіння листя може бути ознакою сонячного опіку, різких температурних перепадів, неправильного режиму поливу.
Недостатньо вологе повітря призводить до висихання кінчиків листяних пластин.
Домашня квітка панданус може уражатися щитівкою, борошнистими червцями, рідше павутинними кліщами.
Борошнистих червців і щитівок видаляють ватним диском, змоченим в спирті, а потім обробляють квітку препаратами від шкідників.
Чи можна тримати вдома панданус?
В народі існує декілька забобонів. Один з них полягає в тому, що гвинтова пальма має дуже агресивну енергетику, яка поглинає хороші емоції, викликаючи гнів або пригніченість у людей, що живуть в будинку.
Інша думка вказує на позитивні сторони вирощування пандана в будинку. Його колюче листя допомагає інертним і безвольним людям набути впевненості, надає рішучість. Вважається також, що рослина здатна посилювати мозкову активність, діє як захисник будинку, оберігаючи його від негативної енергії.
Чому вірити у цьому випадку і чи вірити взагалі, вирішувати вам, але з наукової точки зору пандан абсолютно нешкідливий: не виділяє токсини, не викликає алергічної реакції та всі його частини не отруйні.
Біологи стверджують, що рослина, навпаки, сприяє очищенню навколишнього повітря від патогенної мікрофлори через ефірні олії, які знаходяться в складі квітів і листя. Крім того, дана культура широко популярна в кулінарії й медицині.
Унікальний, виразно азійський солодкуватий смак і приємний аромат листя пальми прекрасно поєднується з багатьма продуктами. Листочки у свіжому вигляді й сушені використовуються в приготуванні страв тайської, філіппінської, малайзійської, в'єтнамської та індійської кухні. Як приправу їх додають в супи, рис, десерти.
У далекосхідній кухні листям обгортають м'ясо, рибу або морепродукти для підвищення смакових якостей цих страв. На індонезійському острові Балі для туристів проводять кулінарні уроки використання пандана в місцевій кухні.
Цікаво, що ключовою характеристикою пальми є інтенсивний зелений відтінок соку листя, яким фарбують десерти та напої. У народній медицині використовують відвар з листя, який знімає головні болі та біль в суглобах, зменшує жар, при місцевому застосуванні допомагає проблемній шкірі.
- Автор: Юлія Закревська