- Ви тут:
- Головна
- ⚘ Кімнатні рослини. Сторінка 3
- Кавове дерево
Як доглядати за кавовим деревом в домашніх умовах, види й хвороби
Зміст
Одним з найцікавіших екзотичних рослин, які успішно вирощуються в будинку, є кавове дерево. Рід культури налічує близько 40 видів вічнозелених дерев і чагарників, які ростуть в тропічних районах Південної Америки, Азії та Африки.
З найбільш відомих ботанічних видів кавового дерева можна відзначити такі популярні як: арабіка, робуста, ліберіка, ексцельса.
Найбільш поширеним представником роду, що культивується в домашніх умовах, є вид арабіка (Coffea Arabica) з Аравійського півострова.
Опис
Культура вважається довгожителем і відрізняється швидким зростанням. У природі його висота може досягати 4-5 метрів, а в домашніх умовах при гарному догляді кавове дерево виростає трохи більше ніж 2 метри, а зазвичай не перевищує 1-1,5 метрів.
Високий зріст легко контролюється обрізанням. У продажу найчастіше можна зустріти карликовий різновид арабіка «Нана» заввишки до 1 метра, який характеризується повільним зростанням і рясним цвітінням.
Листя рослини красиве, глянцеве, темно-зелене, злегка гофроване. У природному середовищі цвітіння настає два рази в рік. Квітуче кавове дерево в кімнатних умовах можна побачити в кінці травня або в червні, тривалість цвітіння близько місяця.
Квітки білі, маленькі, зірчасті, з сильним солодким ароматом. У карликових форм квіти з'являються вже на другий рік культивування. Спочатку квітів мало, але з віком гілки деревця повністю покриваються квітами.
По закінченні цвітіння червоні плоди дозрівають у вигляді м'ясистих ягід. Для отримання плодів квіти запилюються вручну за допомогою пензлика, переносячи пилок з однієї квітки на іншу.
Стиглі плоди кавового дерева залишаються на пагонах протягом 5-6 місяців, вони не псуються і не розм'якшуються, а тільки висихають і темніють.
Мушмула японська – догляд в домашніх умовах та вирощування з кісточки
Всередині кожного дозрілого плоду знаходяться по 2 зернини, а всього з дорослої рослини можна зібрати близько 200 г зерен, які при правильному обсмажуванні порадують вас чашкою смачної й ароматної кави.
Як доглядати за кавовим деревом?
Щоб вирощування кавового дерева було успішним, необхідно дотримуватися кількох важливих правил.
Освітлення і температура
Культура вимагає хорошого освітлення. Влітку горщик ставлять на місце з яскравим розсіяним світлом, тому що полуденні промені можуть викликати опік молодого листя. Краще всього поставити деревце на підвіконня з південно-східною, західною чи південно-західною експозицією або поруч з вікном.
З південної сторони захищайте культуру від прямого полуденного сонця. Через те, що рослина відгукується на свіже повітря швидким зростанням, то корисно перенести її влітку на балкон або терасу.
З середини осені до весни південна сторона буде оптимальним рішенням для деревця, в іншому випадку знадобиться додаткове підсвічування. Додаткове освітлення потрібно рослині й в похмурі дні.
Оптимальна річна температура становить 22-25 °C. щоб уникнути духоти в приміщенні влаштовуйте часте провітрювання. Взимку догляд за кавовим деревом трохи відрізняється від літнього.
Як виростити ананас в домашніх умовах, посадка, догляд і цвітіння
З кінця осені рослина частково уповільнює свій розвиток і переходить у стан відносного спокою. Температура в цей період становить 18-20 °C, що зазвичай відповідає домашніх умов. Однак слід бути уважними – рослина дуже чутлива до холодних протягів та зниження температури нижче 14-16 °C.
Полив і вологість
Культура любить вологий ґрунт, тому в період вегетації необхідно забезпечити їй регулярний полив м'якою водою кімнатної температури. Молоді рослини потребують трохи більшої кількості води, ніж старі.
Земляна грудка повинен завжди бути злегка вологим, однак не перестарайтеся з частотою поливу. Зрошуйте тільки після підсихання верхнього шару ґрунту.
Хоча деревце і любить вологу, застій води не принесе нічого доброго, викликавши опадання листя, бутонів, зав'язей і розвиток кореневої гнилі. Після зрошення обов'язково виливайте надлишки води з підставки через 15 хвилин.
У холодний сезон поливають рідше. Кількість води повинно бути адаптоване до температури повітря – чим вона нижча, тим рідше полив.
В догляд за кавовим деревом в домашніх умовах входить також підтримання високої вологості повітря за допомогою постійного обприскування листя кілька разів в день. Взимку досить обприскувати раз на добу.
Крім того, раз на тиждень корисно протирати листочки вологою тканиною, що в багато разів зменшить ризик ураження шкідниками.
Добриво для кавового дерева
В період активного зростання деревце потребує систематичної підгодівлі. Культура погано реагує на кальцій в ґрунті, тому вибирайте добриво без цього мікроелемента, але з достатнім вмістом азоту, калію і фосфору. Оптимальним варіантом будуть підживлення, що призначене для азалії або камелії.
Підгодовують кожні десять днів з весни по жовтень, однак, нещодавно куплені або пересаджені дерева починають підгодовувати тільки через 3 місяці.
Ґрунт для кавового дерева
Одним з найбільш важливих факторів вирощування культури є вибір правильного ґрунту. Рослина потребує родючого, відносно легкого і злегка кислотного субстрату з великою кількістю гумусу.
Його можна приготувати самим з 2 частин торфу, 3 частин універсального ґрунту, 3 частин перегною і 2 частин перліту або піску. Корисно також додати кілька шматочків деревного вугілля і ложку золи. Що стосується готового субстрату, то найбільше за складом підходить готовий ґрунт для цитрусових.
Як пересадити кавове дерево в кімнатних умовах
Пересадку молодих саджанців проводять щороку до досягнення 3-4 років. Дорослі екземпляри досить пересаджувати один раз у 2-3 роки. Пересадку проводять на початку березня.
Коріння кавового дерева сильне і глибоке, тому горщик вибирайте високий, на 5-6 см більше попереднього. Рослину виймають зі старого горщика, коріння обтрушують від старої землі, хворі й мертві корінці видаляють.
На дно нового горщика викладають високий шар керамзиту, який забезпечує хороший дренаж. Потім насипають шар ґрунтової суміші та поміщають рослину по центру горщика. Засипають ґрунтом простір навколо, утрамбовують і добре поливають.
Обрізування
Якщо є бажання отримати компактну крону рослини й зменшити її розмір, то кімнатне кавове дерево добре переносить формувальне обрізування. Процедуру проводять на самому початку весни.
Вкорочують довгі бічні гілки під кутом 45 градусів трохи вище листяного вузла, видаляють висохлі й деформовані пагони. У молодих саджанців регулярно по мірі зростання прищипують верхівки пагонів.
Як виростити кавове дерево з насіння?
Насіння кавового дерева підходить для посадки протягом одного року, після чого втрачає свою схожість. Свіжі, очищені від м'якоті зернятка найкраще садити навесні у вологу і пухку родючу суміш перегною, торфу і перліту в співвідношенні 2:1:3.
Перед посівом зерна на добу необхідно замочити в слабкому розчині марганцівки або просто у воді. Посівний матеріал поміщають в горщики по 2-3 штуки, вдавлюють у ґрунт, трохи присипають зверху і накривають прозорою плівкою або склом.
Проростання насіння відбувається при температурі 21-23 °C через 2-6 тижнів після посадки.
Зернятка дають сходи не завжди, тому по можливості висівайте відразу кілька штук. Якщо приблизно через півтора місяця паростків не буде, то посів слід повторити. При успішному проростанні ви побачите два блискучих овальних листочки над кожним зернятком.
Коли сіянці підростуть і зміцніють їх можна пересадити в окремі горщики. При правильному догляді кавове дерево зацвітає вже через 3-4 роки після посіву.
Вирощування з живців
Для розмноження підходять зелені живці. Кращий час для взяття посадкового матеріалу і вкорінення – початок літа. Агротехніка вирощування практично нічим не відрізняється від живцювання інших листяних культур.
Довжина живців становить 15-20 см. Все листя крім верхньої пари видаляють, зріз занурюють у гормон, що прискорює утворення коренів, а потім занурюють на 3-4 см в ґрунтову суміш з двох частин родючого ґрунту і 4 частин піску і добре обприскують теплою водою.
Горщик з живцями накривають прозорим пакетом і ставлять у півтінь на вкорінення, яке зазвичай займає кілька тижнів. З першими ознаками зростання накриття знімають, а горщик переставляють в більш яскраве місце.
Пересадку проводять, коли коріння добре обплете земляну грудку. Живці також непогано утворюють коріння у воді.
Шкідники та хвороби кавового дерева в домашніх умовах
Проблеми звичайно виникають при неправильному догляді за кавовим деревом в домашніх умовах. З хвороб можна виділити грибкову кореневу гниль, викликану надлишком вологи в ґрунті та іржу листя, що з'являється на нижній стороні листяної пластини.
Кореневу гниль лікують пересадкою рослини в новий ґрунт з обробкою коренів фунгіцидом, видаленням хворих корінців і подальшою нормалізацією режиму поливу. З іржею борються неодноразовою обробкою наземної частини рослини.
Багато квітникарів часто ставлять питання: чому у кавового дерева сохне або темніє листя? Проблему викликають кілька факторів.
Це в першу чергу протяги, температурні перепади, постійний надлишок або нестача води при поливі. Такі несприятливі умови призводять до листопаду, опадання бутонів і бруньок.
Ознакою сонячного опіку є коричневі плями. Пожовтіння листя зазвичай викликано нестачею місця в горщику.
Кімнатне кавове дерево арабіка не дуже вразливе відносно шкідників. Однак погані умови вирощування (занадто сухе повітря) підвищують ризик ураження павутинними кліщами.
Ще один шкідник рослини – щитівки, яких спочатку прибирають вручну за допомогою ватного диска або тканини, а потім обробляють деревце інсектицидами.
- Автор: Юлія Закревська