Зміст
Муррайя (Murraya) або мурайя об'єднує кілька видів тропічних вічнозелених дерев або великих чагарників сімейства Цитрусових. Рід був названий на честь шведського ботаніка і лікаря Йоганна Андреаса Мюррея (1740-1791).
Як кімнатна рослина отримала поширення муррайя волотиста або панікулата (М. paniculata), а також її мініатюрний різновид – муррайя карликова з більш дрібним овальним листям. Муррайя легко адаптується до домашніх умов утримання, тому догляд за деревцем відрізняється простотою.
У природі панікулата росте в гірських лісах на території Південно-Східної Азії, Індонезії та Північної Австралії. У західних країнах цей вид називають апельсиновим жасмином, а в Японії - «деревом японських імператорів».
Згідно з легендою, рослину можна було вирощувати тільки в імператорському саду, під наглядом садівників. Вважалося, що одна ягода дарує життєву силу і бадьорість, з листя, квіток і ягід готували еліксир здоров'я.
За зовнішнім виглядом рослина нагадує кущик цитруса, а маленькі фрукти схожі на кумкват. Листя на розгалужених пагонах глянцеве, темно-зелене, багате на ефірні олії з приємним запахом.
Чагарник цвіте протягом вегетаційного періоду. П'ятипелюсткові, білі, воскові квіти зібрані в пухке, головчасте суцвіття. Під час цвітіння мурайя виділяє незвичайний аромат, схожий на запах жасмину.
Після цвітіння, яке триває з весни до пізньої осені, зав'язуються їстівні, солодкуваті плоди, багаті поживними речовинами. Спочатку зелені, у міру дозрівання вони стають червоними й м'ясистими. Усередині фрукт містить одне велике насіння.
Рослина добре себе почуває при яскравому розсіяному світлі, тому найкращим варіантом буде східна і західна експозиції. На південній стороні вікон деревце бажано утримувати з жовтня до березня. Попадання літніх полуденних променів викликає опік листя, а при дефіциті освітлення квіткові бруньки не зав'язуються.
Оптимальний температурний діапазон в період активної вегетації становить 20-25 °С. Деревце родом зі схилів гір, тому погано переносить спеку, але любить багато повітря, тому влітку кімнатну муррайю можна вирощувати на балконі або терасі аж до початку вересня.
Взимку потрібні прохолодні умови утримання на рівні 12-18 °С. Деревце може витримати зниження температури до 5 °С.
Догляд за муррайєю в домашніх умовах полягає також в регулярному поливі. Рослина любить вологу і в весняно-літній період вимагає рясного зрошення, яке проводять після висихання верхнього шару субстрату на 1-1,5 см вглиб. Взимку полив обмежують до одного разу у 10-14 діб, в залежності від температури, а саме зрошення має бути помірне.
Підвищена вологість повітря є одним з ключових факторів у догляді за мурайєю. В домашніх умовах в жарку погоду обприскуйте листя раз на добу, а поруч з горщиком поставте блюдо, заповнене керамзитом і водою. Взимку досить обприскувати раз на кілька днів.
Через те, що коріння рослини чутливе до засолення ґрунту, воду для поливу використовують талу, дощову або відстояну.
Росте деревце досить швидко, тому вимагає внесення добрив кожні 3 тижні, починаючи з березня по вересень. Підживлення з переважанням калію і фосфору для квітучих культур стимулює тривале і рясне цвітіння.
Дуже добре реагує муррайя панікулата на органічні добрива – висушений гній, який розводять водою для поливу.
Молоді саджанці до досягнення 4 років пересаджують раз у 1-2 роки. Більш дорослі екземпляри досить пересаджувати раз у 4-5 років. Процедуру проводять обережно, щоб не пошкодити кореневу систему. Горщик вибирайте на півтора-два розміри більше попереднього.
У природі рослина адаптується до широкого діапазону ґрунту і може рости в на лужних, глинистих, піщаних, кислих або суглинних субстратах.
Для вирощування кімнатної муррайї в домашніх умовах добре підходить суміш з універсального квіткового ґрунту, торфу і вермикуліту (піску) у співвідношенні 3:1:1. Обов'язковим є шар дренажу на дні горщика.
Квітка муррайя прекрасно переносить обрізування, яку проводять після цвітіння. В результаті стрижки можна отримати гарний компактний кущик будь-якої форми. Процедура добре омолоджує рослину, стимулює ріст бічних пагонів і рясне цвітіння.
Насіння, що отримане з ягід мурайї, легко проростає, але його слід висівати відразу ж після збору врожаю, тому що життєздатність насіння сильно зменшується вже після 3 тижнів зберігання. 40-45% насіння проростає протягом 4-7 днів, до 75% через 13-20 діб.
Щоб прискорити процес можна скарифікувати насіння, потерши його наждачним папером або потримавши в теплій воді 3 дні. Висівають в суміш з торфу і перліту, попередньо очистивши насіння від шкірки. Зазвичай з одного насіння проростає відразу два сіянці, які можна акуратно відокремити один від одного.
Під час проростання підтримуйте помірну вологість субстрату за допомогою розпилення води на поверхню. Оптимальна температура становить 25 °С. Пророщують в тінистому місці та при необхідності накривають плівкою або склом, створюючи умови теплички.
Коли з'являться сходи, накриття прибирають, а місткість ставлять в добре освітлене місце. Поливайте помірно, тому що надлишок вологи призводить до загнивання ніжних корінців. На стадії 2 листочків сіянці розсаджують в окремі горщики в родючий ґрунт.
Молоді саджанці починають цвісти вже на стадії 3-4 листочків, тобто через 1-2 місяці після посіву. Однак перші квіти необхідно видалити, щоб дати рослинам зміцніти і розвинути кореневу систему. Для заохочення кущіння верхівку два рази в міру зростання прищипують.
У муррайї опало листя і бутони - проблема викликана занадто низькою вологістю повітря в приміщенні, високою температурою або впливом прямих сонячних променів.
Муррайя жовтіє – можливою причиною є надлишок вологи в ґрунті, нестача поживних речовин, засоленість субстрату при поливі жорсткою водою.
Особливої сприйнятливості до захворювань у культури немає. Неправильний режим поливу може стати причиною розвитку грибкових захворювань. Зі шкідників слід побоюватися павутинного кліща, білокрилки або щитівки.
Листя і плоди рослини мають в'яжучі, протизапальні й тонізуючі властивості. Відвар з них використовують при лікуванні діареї, для полоскання горла при ангіні та порожнини рота при зубних болях, стоматитах.
Кашку з подрібненого свіжого листя наносять на рани для швидкого загоєння. Настоянки на спирті застосовуються в терапії м'язових болів, а припарки листям корисні при розтягненнях і ударах.
Достатньо всього 3-4 ягідки в день, щоб відчути прилив сил, а регулярне вживання чаю з листочків, ягід і квітів є прекрасною профілактикою передчасно старіння організму.
У східних країнах листя мурайї служить приправою в кулінарії. Завдяки незвичайному аромату з відтінком шавлії, карі та петрушки листочки надають пікантний смак різним стравам з м'яса, круп і овочів.